Bond´s Vesper Martini!Nu när Bond åter är aktuell kan det vara värt att kolla upp hur hans favoritdrink verkligen görs. För kan man verkligen skaka en Drya även om den heter Vesper Martini?

Ja, en Vesper skakas alltid! Kul för alla oss som vill ha en riktigt kall Martini utan att för den sakens skull verka okunniga på området. Tvärtom, en skakad Martini kan bli en riktigt angenäm upplevelse. Allt snack om att ginen blir förstörd av att skakas är grymt överdrivet. Däremot kan jag ha en förståelse för de som menar att luftbubblorna som byggs upp i drinken när den skakas kan ha en negativ effekt. De försvinner dock väldigt fort om man gör rätt. Dålig is gör även drinken för utspädd, men dålig (vattning) is förstör ju inte bara en Vesper.

Gör så här:
Skaka 40 ml gin, 20 ml vodka, 10 ml Lillet (läs torr vermouth) med kall och torr is. Dubbelsila drinken (fine strain) i ett kylt glas som stått i frysen. Garnera med citron zest (Bond vill ha en riktigt stor zest) Vilket glas använder sig Bond av? Det första som ni tänker på är antagligen ett Martiniglas. Klart att det fungerar, men en svängare eller coupette är mer likt originalet.

I Boken Casino Royale som utgavs 1953 förklaras exakt hur drinken skall blandas och serveras. – In a deep champagne goblet. Three measurers of Gordon´s, one vodka and half measure of Kina Lillet (idag Lillet Blanc).

En historia är att Ian Fleming fick idén till Vesper Martini på Dukes i London. I dag kanske mest kända för sina stora, härliga mer ordinära Dry Martinis där vermouthen sprayas direkt i glaset.

Jag gillar Bonds filosofi om hur han vill ha sina drinkar. – I never have more than one drink before dinner. But I do like that one to be large, very strong and very cold and very well-made. Ett citat som även dyker upp i Döden på Jamacia (Dr No) när Bond blandar sin ultimata gin och tonic, men det är en annan historia.

Ja, ni får tycka vad ni vill. Men det är sällan jag tycker agent 007 är eller har fel, så för mig är valet lika enkelt som för Bond.